Stefan Holm har uttalat sig om en eventuell bojkott av OS i Kina nästa år. Han gjorde det i SVT:s morgonprogram idag. Föga överraskande tänkte Holm inte bojkotta. Hans två huvudargument är att idrottsliga bojkotter aldrig fungerat samt att han tror att han kan påverka mer om han är i Kina än om han stannar hemma. Det senare låter ju bra. Frågan är om Holm verkligen skulle göra något när han är i Kina. Det återstår att se. Hans första argument om att bojkotter inte fungerat tidigare känns däremot mer tveksamt. Det är sant att de bojkotter som gjordes för drygt 20 år sedan förmodligen inte gjorde någon skillnad, men idag ser världen helt annorlunda ut. Rent sportsligt är idrotten enormt mycket mer kommersialiserad än då, och medievärlden har genomgått en revolution. Jag är övertygad om att en bojkott skulle få ett helt annat genomslag idag än när väst bojkottade OS i Moskva 1980 och öst hämnades genom att inte åka till Los Angeles fyra år senare.
Igår kväll var jag och lyssnade på Ulf Elfving. Han har upplevt drygt 40 år i mediebranschen och rent praktiskt varit med om den enorma utvecklingen på det området. Elfving är ett proffs. Jag minns honom från framför allt Upp till tretton och Efter tre. Det senare programmet var nyhetskällan nummer ett för mig när det började sändas för i år 20 år sedan. Då fanns ingen morgon-tv och inga lunchnyheter. Ville man ha fördjupningar på nyhetsfronten var det först i Aktuellt klockan sex på kvällen som man fick det. Elfving och hans gäng tog tag i dagens händelser redan klockan tre. Jag minns särskilt när Elfving intervjuade Cornelis Vreeswijk 1987, i det som jag tror var seriens allra första program. Elfving ringde upp honom eftersom han fått veta att Cornelis låg på sjukhus. "Det är inget allvarligt, jag har bara ramlat och slagit mig" svarade Cornelis. Kort därefter avled Vreeswijk efter vad det visade sig en längre tids sjukdom. Igår frågade jag Elfving om den där intervjun, och om han kände till hur sjuk Cornelis egentligen var vid det tillfället. Det tog en liten stund innan Elfving kunde erinra sig intervjun men när han hittade rätt i minnet berättade han en fascinerande historia. Elfving berättade att han kände Cornelis väl och att Cornelis inte ville att någon skulle veta att han var sjuk, mest för att inte folk skulle "oja sig i onödan". Därför blev den där intervjun ingen intervju om hur sjuk Vreeswijk egentligen var. En tid senare senare kontaktade dock Cornelis Ulf Elfving eftersom han ville berätta som det var. Intervjun bokades in men dagen innan den skulle bli av avled han.
Ulf Elfving är som sagt ett proffs, något han visade igår kväll. Han berättade om hur en intervju med Anna-Greta Leijon slutade i kaos, om hur rolig Åke Strömmers begravning var och så redde han ut skrönan om "Bappelsin, gubbjävel!". Den har aldrig inträffat. Det ringde aldrig någon kille till Upp till tretton och försökte svara på frågan "Nämn tre frukter som börjar på bokstaven b". Den historien är påhittad av studenter i Lund och var en del av ett studentspex. Däremot är historien om det bruna som hoppar bland träden sant. Det rätta svaret skulle vara apa men som bekant svarade pojken "Kan det vara en neger" på skånska. Igår berättade Elfving att han dels inte ser det roliga i den historien men att han dessutom inte hade hört vad pojken sa. Det var först några dagar senare som han förstått vilket svar han fått.
Nu ska jag äta ett bäpple.