Jag minns diskussionerna. Många var de gånger jag pratade om allt möjligt med stammisarna på spelbutiken Trav-In som jag delägde i Avesta för drygt tio år sedan. Mycket trav blev det givetvis, men även sport och politik. När jag såg kvartsfinalen mellan Uruguay och Ghana igår kväll fick jag anledning att minnas en särskild diskussion.

Vi pratade om hands. Jag kunde inte förstå hur en utespelare kunde tillåtas rädda en boll på väg över mållinjen med händerna. Visst, det blev straff och rött kort, men vadå? Det är givetvis bättre än ett mål.

Jag minns också mitt exempel: "Tänk om det återstår sekunder av en match i ett slutspel, en match som i det läget är oavgjord, och en försvarare står i valet mellan att stoppa bollen med handen eller se den gå i mål och slå ut det egna laget. Givetvis tar den både ett rött kort och en straff för att åtminstone ge laget en chans att vara kvar i turneringen".

Vilket var mitt förslag? Jo, att bollar som stoppas på det här sättet ska dömas som mål. Det är inget konstigt med det. Man ska inte använda händerna för att stoppa bollar på väg mot mål - om man inte är målvakt.

Motargumentet var alltid "Ja, men man kan ju inte veta om bollen skulle gå i mål eller inte". Nej, och det är visserligen sant, men det spelar ingen roll. I ishockey döms det mål om en puck på väg mot öppet mål stoppas av en kastad klubba. Man tar ingen hänsyn till om pucken verkligen hade gått i mål eller inte. Syftet med att kasta klubban är att förhindra ett möjligt mål. Det räcker. Hockeyspelarna vet detta, och den som kastar klubban gör det alltid förgäves.

Igår borde Ghana ha vunnit kvartsfinalen mot Uruguay. Istället gick de inte vidare till semifinal. En medveten hands från Uruguay stoppade det afrikanska hoppet. Den efterföljande straffen träffade ribban. Ghana slogs ut ur VM på grund av en idiotisk regel. FIFA är inte kända för att vara särskilt snabba i vändningarna. Kanske blir det en regeländring till VM 2030?

Luis Suarez i Uruguay stoppade bollen med handen och blev en hjälte. Asamoah Gyan slog straffen i ribban och blev syndabock. Att Ghana förlorade matchen är en skandal för fotbollen och en stor förlust för fair play.