Idag publicerar Aftonbladet två texter som både skrämmer mig och gör mig förbannad. Den ena texten handlar om tryckfrihet och den andra om huliganer.
  Tryckfriheten är oerhört viktig, så där håller jag helt med Anders Gerdin. Däremot har Gerdin fullständigt missat att hans tidning går i täten för en publiceringsideologi som missbrukar tryckfriheten. Aftonbladet har under de senaste åren visat prov på dåligt omdöme. Så sent som idag gör man det med sin huligantext. Anders Gerdin pratar om läsarens rätt att få veta, och tar som exempel att man måste få fota Göran Persson när han påtar i sin trädgård, på det omtalade godset. Har jag missat något, men är det inte så att Göran Persson säkert ställer upp på att visa sin trädgård om han blir tillfrågad först? Det Gerdin pratar om är att tryckfrihet handlar om att få fota personer i deras trädgårdar. "Din rätt att få veta ska begränsas.", skriver han. Det tror jag inte. Min rätt att få veta kan inte vara större än rätten till personlig integritet. Det måste även en offentlig person få ha, statsminister eller inte. Även en brottsmisstänkt har rätt till personlig integritet. Det pratas ofta om allmänintresset, och för mig är det att rättssystemet ser till att bedöma människors skuld eller oskuld - inte media.
  Anders Gerdin blandar ihop tryckfrihet med skvaller. Vad finns det för allmänintresse i att smygfota Göran Persson eller Maud Olofsson i deras respektive trädgård? Varför ska Aftonbladet döma människor innan vårt lands rättsinstanser avgjort om de är skyldiga eller inte? Hur gammal är killen längst ner till höger i huligantexten? Är han ens myndig? Varför behöver svenska folket veta hur han ser ut? För att kunna slå ihjäl honom? Det är bra att man fångat bråkstakarna på bild, men det är bilder som ska användas för att finna de människor som orsakade bråket - och döma dem. Bilderna är inte till för att sälja lösnummer i allmänintressets namn. Anders Gerdin, fundera på vad som är allmänintresse och vad som är ekonomiskt intresse.
  Jag blir rädd. Det är obehagligt när chefredaktören för Sveriges största tidning verkar ha ett omdöme lika dåligt som de personer som sköt raketer på Söderstadion i måndags. Anders Gerdin och Aftonbladet har glömt vad tryckfrihet är. Tryckfrihet innebär inte att man får trycka vad man vill. Tryckfrihet handlar inte heller om att döma.
  I Sverige får vi säga vad vi tänker och tycker om Göran Persson och Maud Olofsson, utan att riskera fängelse. Det är bra. Aftonbladet får också tänka och tycka om Göran Persson och Maud Olofsson. Även det är bra. Men blanda inte in min "rätt att få veta" när det handlar om att fotografera andras privatliv, bara för att kunna tjäna pengar.
  Aftonbladet behöver en ny chefredaktör, en chefredaktör som förstår vilken makt media har och som har omdöme att hantera den. Det räcker med att läsa huligantexten för att inse att Anders Gerdin och Aftonbladet tappat fotfästet fullständigt. Gerdin vill vara Gud. Aftonbladet ska sätta dagordningen. Gör ni inte som vi vill så berättar vi var ni bor. Är det tryckfrihet? Ja, det är det. Det är tryckfrihet när Anders Gerdin får bestämma. Fy fan!
  Anders Gerdin har gått vilse, möjligen ledd dit av sin arbetsgivare - men det är ingen ursäkt. Tänk på allmänintresset - avgå!